Yakıt Filtresi
Yakıt filtresi nedir?
Aracınıza aldığınız akaryakıt, yakıt deponuzda muhafaza edilir. Yakıt sistemi deponuzda bulunan yakıtı, ihtiyacı dahilinde pompa yardımı ile çekerek silindirin yanma odasına pompalar. Bu işleyişte depodan gelen akaryakıtı temizleyen filtreye yakıt filtresi denir.
Yakıt filtresi ne işe yarar?
Yakıt filtresi almış olduğunuz akaryakıtın içindeki tortuları ve suyu süzerek motora temiz akaryakıt gönderir. Aldığınız yakıt ne kadar iyi olursa olsun deponuzda zamanla tortular oluşacaktır. Bu tortuların yakıt pompası ve enjektörlere ulaşmaması için yakıt filtresi zorunludur.
Yakıt filtresi çeşitleri:
1- Kağıt Filtre:
Kağıt filtre, filtre sisteminin içinde bulunan kağıt mekanizmanın kendisidir. Bu tip filtreler yakıt filtresi kapsülünün içine takılır. Kapsülün içine filtrenin kağıdı takıldığı için fiyat açısından diğer filtrelerden daha uygundur. Hava yapma ihtimali kapalı hazneli filtrelere göre daha düşüktür.
2- Kartuş filtre:
Kapalı hazneli filtre değiştirilmesi en kolay yakıt filtresidir. Giriş ve çıkış hortum bağlantılarını çıkarıp takmak yeterli olacaktır. Fakat bu tarz filtreler yakıt sisteminin hava yapma ihtimalini yükseltir. Kartuş filtre içinde yakıt olmadığı için sistem hava yapacaktır ve aracınızı çalıştırmak zor olacaktır. Bu yüzden uygun teknik ile değiştirilmesi gerekmektedir.
3- Atom tipi yakıt filtreleri:
Bu filtre tipi her ne kadar eski tip araç teknolojilerinde kullanılmış çok olsa da günümüzde Japon menşeli araçlarda halen kullanılmaktadır. Takması ve sökmesi basittir. Çok sıra dışı bir durum olmadığı sürece hava yapma ihtimali çok düşüktür.
Yakıt filtresi tıkanırsa ne olur?
Yakıt filtresini tıkanması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Buna filtre şişmesi de denebilir. Bu durumda aracınızda bazı belirtiler olacaktır.
Stop etme, gaz yememe, tekleme, aracınızı çalıştırırken zorlanması ve son olarak aracınızın rölanti devrinde sabit durmaması verebileceğimiz başlıca belirtilerdendir.
Yakıt filtresi değişmezse ne olur?
Yakıt filtresinin belirli periyodlarda değişmesi gerekmektedir. Değiştirmezseniz aracınız çekişten düşecektirTekleme ve rölanti bozuklukları ortaya çıkacaktır. Sabahları ilk çalıştırmada aracınız çok geç çalışabilir. Gün içinde de normal çalışmasından geç çalışabilir. Eskimiş yakıt filtresi enjektörlere pis yakıt yollayacaktır. Enjektörlere giden pis yakıt enjektörleri tıkayacak ya da bozacaktır. Periyodik bakımlarınızı aksatmadan yapmanız aracınızı uzun süre problemsiz kullanmanızı sağlar.
Yakıt filtresi ne zaman değişir: Mazot filtresinin 2 periyodik bakımda bir değişmesi gerekiyor. Benzin filtrelerin bazıları 2 bakımda bir bazıları 3 bakımda bir değişiyor