Kategoriler
Yükleniyor...
Marka Seçin
Aracınıza 100% uyumlu parçaları listelemek için, sekmesi ile araç bilgilerinizi seçin.

Yağ filtresi

Yağ Filtresi

Yağ Filtresi:
Motor içinde sürekli devirdaim eden motor yağını, süzen ve motora zarar verebilecek partiküllerden arındırarak motora temiz yağ gitmesini sağlayan parçaya yağ filtresi denir.
Motor aksamlarını yağlanmasını sağlayan motor yağı motor içinde bir dolaşım sistemi içinde belirli bir düzende akmaktadır. Motor yağı bu sistemde sürekli şekilde devirdaim etmekte olup yağlama işlemi bittiğinde motor yağı yağ karteri bölümünde toplanır. Daha sonra yağ pompası ile karterden tekrar çekilen yağ, yağ filtresi ile temizlenerek sisteme tekrar sokulur.
Yağ filtresi ne işe yarar ?
Motor içinde zamanla oluşabilecek deformasyonlar ve kullanılan yakıtın içindeki kimyasal maddelerin yanması sonucu oluşan kurumun motor yağına karışmasıyla motor yağı kirlenir. Yağ filtresi tam olarak burada devreye girer, yağın içindeki yabancı maddeleri temizleyerek motora her zaman temizlenmiş yağ gönderir. Bu sebepten motor yağ filtresi motorunuzun ömrü ve sağlığı için önem taşır. 
Yağ filtresi çeşitleri:
1- Vidalı Tip Filtre ( Spin - on) : Bu tip filtrelere atom filtrede denmektedir. En çok kullanılan filtre tipidir. Bu tip filtreler motorun gövdesinde monte edilir. Motor gövdesinde çıkıntılı olan vidaya çevrilerek takılır. Vidalı tip filtreler yapısı gereği sağlamdır. Sökmesi ve takması kolaydır. Filtre değişimi yapılırken motorun içine yabancı materyal kaçma ihtimali çok düşüktür.
2- Yağ Filtre Elemanı : Bu filtrenin adı kağıt filtre olarak da geçer. Bu filtreler motor ya da  yağ pompasıyla  bütünle halde bulunan kapsüllerin içine yerleştirilir. Bu kapsüller yüksek kaliteli, basınca ve sızdırmazlığa dayanıklı plastiklerden üretilir. Bu sistemler modern teknolojinin getirdiği bir yeniliktir. Metal bir aksam kullanılmadan üretilen bu filtreler kolay bir şekilde atık haline gelebilmektedir.
Yağ filtresi tıkanırsa ne olur?

Yağ pompası kartere süzülen yağı yağ pompa süzegeçinden geçirerek yağ filtresine pompalar yağ filtresinde filtre edilen yağ pistonlara doğru ilerler. Bu sistematik işleyişte yağ filtresi tıkanır ve yeterli oranda yağı pistonlara gönderemezse piston, segman ve blok yüzeylerinde aşınma söz konusu olacaktır. Bu yaşanan durum motorunuzu ciddi anlamda ve kısa sürede tahrip etmeye başlayacaktır. Aracınız turbolu ise turbonuz, yeterli yağ basıncı olmadığı için kısa sürede zarar görecektir. Böyle bir durum yaşadığınızda aracınız yeni nesil bir araç ise “motor yağ basıncı düşük uyarısı” verecektir ve aracınız çekişten düşecektir. Bu uyarıyı gördüğünüzde hemen aracınızı durdurmalısınız.. Aracınızı bir servise götürmelisiniz. Kullandığınız araç yeni nesil araç değilse uyarı mesajı almayacaksınız fakat aracınız çekişten düşecektir. Çekişten düşen aracınızı durdurmalı ve en yakın servise götürmelisiniz.
Yağ filtresi ne zaman değişir?
Yağ filtresi her periyodik bakımda değişir. Bu periyodik bakımlar aracınızın marka modeline göre değişiklik göstermektedir. Genelde her 10.000 km ya da 15.000 km periyodik bakımlarında değişilir. Aracınız periyodik km sınırına ulaşmamış yani 10.000 km yapmamış olsa dahi periyodik bakım her yıl yaptırılmalıdır. Turbo tamiratları ya da değişimi, motor revizyonunda motor yağı ve yağ filtresi değiştirilmelidir. Aracınızın motor yağı değişiyorsa yağ filtresi kesinlikle değişmelidir. Aksi halde değiştirdiğiniz yağın hiçbir önemi olmayacaktır. Yağ filtresini değiştirmezseniz eski yağ filtresinde kalan materyaller yeni yağın formunu çok çabuk bozacaktır.

 
Loading...