Trafik radarı; otomobil, kamyon, kamyonet veya motosiklet gibi taşıtların hızlarını ölçmeye yarayan özel bir cihazdır. Radarların kamera, ses sistemi, lazer gibi elemanları bulunuyor ve tüm radar elemanları birbirleriyle uyumlu şekilde çalışıyor.
Radarlar çeşitli cinslere sahiptir. En yaygın radar çeşidi ise ses dalgaları gönderen versiyondur. Ses sinyalleri ile çalışan radarlar, araçlara sinyal gönderir ve iletilen sinyalin geri gelmesi ile aracın hızını ölçer.
Bir diğer radar versiyonu ise lazer teknolojisinden yararlanır. Ses sinyallerinde olduğu gibi araçlara gözle görülemeyecek sinyaller gönderilir ve sinyallerin geri gelmesiyle araçların hızları ölçülür.
Günümüzde Türkiye’de birçok yere eklenen radarlar ise lazer ve ses dalgalarına ek olarak kameralardan da yararlanır. Kameralar, araçların plakasını kaydeder ve otomatik olarak ceza gönderilmesini sağlar. Radar çalışma sisteminde tek başına bir sonuç işlenmez. Yani aracın tek bir radar sisteminden hız sınırını aşarak geçmesi genellikle yeterli değildir. Araç öncelikle bir radardan geçerken kaydedilir. Belirli bir mesafe sonra farklı bir radar daha vardır ve araç bu yeni radardan geçerken de kaydedilir. Araç iki radar arasındaki mesafeyi hız sınırlarını aşacak derece hızlı bir şekilde geçtiyse ceza uygulanır.
Trafik cezaları, idari para cezası statüsündedir. Bu nedenle de ceza size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Aksi takdirde ceza kesinleşmiş oluyor. Bu süre içerisinde sulh ceza hakimliklerine gidip itirazınızı dile getirmeniz gerekiyor. Bu süreçte trafik radarı itiraz dilekçesi doldurmalısınız. Bu konuda daha önce herhangi bir bilginiz yoksa hukuki yardım alabilir veya daha önce itiraz dilekçesi doldurmuş bir kişi ile irtibata geçebilirsiniz. Ancak ceza, otomatik radar sistemleri yerine polis çevirmesi ile kesilmişse itiraz süreci, ceza işlemi uygulandığı an başlıyor.