Torsiyon Burcu
Torsiyon Nedir?
Otomobillerde arka tekerlekler için kullanılan, iki tekeri birbirine bağlayan u şeklinde bir boruya torsiyon çubuğu adı verilir. Sistemde iki teker birbirine bağlıdır ve torsiyon helezon aracılığı ile şasiye bağlanır.
Torsiyon sistemi olan araçlarda tek bir arka teker çukura vs. girse dahi diğer lastik ile bağlı olduğundan torsiyon çubuğunun burulmasına ve çift teker hareketine neden olacaktır. Bu sebeple “bağımlı süspansiyon” tabiri de sıkça kullanılır.
Torsiyon Sisteminin Avantajları
Günümüzde B segmentinin tamamında ve çoğu C segment önden çekişli otomobilde torsiyon süspansiyon kullanılmakta. Bu sistemin üreticiler tarafından bu kadar sık kullanılma nedenleri;
Üretim aşamasında montajı oldukça kolaydır ve sistemin az parçadan oluşması sebebi ile maliyeti düşüktür. Son yıllarda üreticilerin her alanda maliyet odaklı çalışması bu sistemin daha sık kullanılmasını sağlamıştır.
Daha az parçadan oluşan ve doğrudan alt şaseye bağlanan burulma çubuğu, aracın içerisinde neredeyse hiç alan kaplamaz. Bu sayede üreticilerin geniş bagaj hacmi sunabilmesine olanak sağlar.
Kullanıcı açısından bakım, parça maliyeti bağımsız süspansiyona göre ciddi oranda düşüktür.
Araç sahibi tarafından yapılabilecek modifikasyonlara uygun değildir. (Kamber açısı vs. sabit olduğundan sonradan değiştirilemez.)
Dezavantajları
Sistem maliyet ve yükleme alanı açısından artı sağlasa da sürüş konforunu düşürmektedir. Özellikle tek taraflı çukurlarda aracın tamamının sarsılmasına sebep olmaktadır.
Sert girilen virajlarda vs. aracın savrulmasına, kontrolün zorlaşmasına sebep olabilir.
Sadece önden çekişli otomobillere uygulanabilen bu sistem arkadan tahrikli otomobillere yapı gereği uymadığından kullanılamamaktadır.
Torsiyon Arızası Nasıl Anlaşılır?
1- Arka tekerlekleriniz sürüş sırasında yalpa yapabilir
2- Araç dururken arka tekerleklere ayağınızla bastırdığınızda hareket eder.
3- Özellikle çukurlarda vs. arka kısımdan gıcırtı gibi sesler gelebilir.
4- Aracın yol tutuşu bozulur, virajlarda vs. yoldan atma görülebilir. Ayrıca böyle kullanılmaya devam ederse lastik ömrü azalacak, düzensiz aşınmalar olacaktır.
Torsiyon arızası onarımı genellikle milde ciddi bir hasar yoksa torna vasıtası ile düzeltilerek geri takılması şeklinde giderilebilmektedir.