Şasinin içerisine tekerlekler, frenler, süspansiyon sistemleri, akslar, motor vb. parçalar dahildir.
Şasi, bir aracın dışındaki tüm parçaları için kullanılan toplu bir terimdir. Bir aracın her büyük parçası topluca şasi olarak adlandırılır. Şasinin içerisine tekerlekler, frenler, süspansiyon sistemleri, akslar, motor vb. parçalar dahildir.
Şasi aracın tüm parçalarının tutturulduğu çerçeve görevini görmesinin yanı sıra, aynı zamanda büyük miktarlarda oluşan zorlanma altında otomobilin kendi içine çökmesini önleyen paha biçilmez bir yapısal bütünlük sağlar.
Şase numarası 17 haneden oluşur. Bu bütün dünyada kabul edilmiş ne bir eksik ne bir fazla standarttır. Trafiğe çıkan her araç için zorunlu olan şasi numarası, aracın hangi yıl hangi ülkede üretildiğini, üretim yılını, araç kasa ve motor tipini, aracın üretildiği fabrikayı ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu gösterir. Numara olarak tanımlansa da 17 hane içinde az da olsa bazı harfler de bulunur.
Sanayi devrimi ortaya çıkıp araçlar seri üretimle daha hızlı ve daha çok üretilmeye başlandığı ilk zamanlarda, bireysel otomobil üreticilerinin her birinin kendi araçlarını ve yedek parça bileşen kimliklerini kaydetme yöntemi vardı. Bu ilk başlarda kullanışlı ve sorunsuz bir yöntem olmasına rağmen güvenlik zafiyetine açık yapısı dolandırıcıların ve nitelikli hırsızların sahte kimlikler ve mülkiyet belgeleri oluşturarak mağduriyetler oluşturmasına yol açtı. Bu güvenlik zafiyeti ve diğer sebepler sonucunda araç kimliğinde standartlaşma adımları hız kazandı.
Standardizasyona giden ilk adımlar ABD’den geldi. 1954’te hükümet otomobil üreticilerinden herkesin kullanabileceği ve tanıyabileceği uygulanabilir bir format bulmalarını istedi. 1980’de Uluslararası Standardizasyon Örgütü olan ISO 17 basamaklı Araç Tanımlama Numaralarının mevcut küresel sistemini onayladı.
Şasi No motor boyutu, model yılı ve donanım seviyesi dahil olmak üzere bir araç hakkında gerekli ve belirli şeyleri ortaya çıkarır. Bu ayrıntıları bilmek, aracınızın tam konfigürasyonunu belirlemenize yardımcı olabilir.
Bir arabanın plakasında gösterilen tescil numarasının aksine, bir şasi numarası değiştirilemez veya takas edilemez numaradır. Üretim hattındaki bir araca verilir ve şasiye bir plaka üzerinde damgalanır. Şasi numarasını gösteren bu plaka ister araba ister motosiklet isterse çekili römork için olsun, ömür boyu o araçta kalır. Bu nedenle, araç sahiplerinin bir şasi numarasını nerede bulacaklarını, nerede bulabileceklerini ve nasıl kullanacaklarını bilmeleri çok önemlidir.
En kısa ve en ulaşılabilir yol araç ruhsatınızın birinci sayfasında şasi no kısmında yazar. Kolaylıkla bulabilirsiniz.
Araç sahibi için hazırlanmış araç kullanım kılavuzunda yazar.
Sürücü tarafındaki kapının yerleştiği çerçeve kasa olan sövenin içindedir. Kapıyı açın ve kapı kapalıysa yan dikiz aynasının yerleştirileceği yerin altına bakın.
Arka tekerlek boşluğundadır. Doğrudan lastiğin yukarısına bakmayı deneyin.
Sürücü tarafı kapı dikmesindedir. Kapıyı açın ve emniyet kemeri dönüşünden çok uzak olmayan kapı kilitlerinin olduğu noktaya yakın bakın.
Gösterge panelinin sol alt köşesindedir. Direksiyon simidinin önündedir. Numarayı ön camdan bakarak okuyabilirsiniz.
Motor bloğunun önündedir. Kaputu açıp motorun önüne bakarak bulabilirsiniz.
Araba şasisinin önündedir. Ön cam yıkama sıvısını tutan kabın yanında.
Yedek lastiğin altındadır.