Bir aracın hasar alması, araç üzerinde hangi tip bir işlem yapılacağının göstergesi olarak sunulmaktadır. Hasar incelemelerinde dış taraftan büyük bir kayıp var gibi gözükse de, basit bir işlemle araç düzeltmeleri yapılabilmektedir. Hasar ve boya işlemlerinde de ilk olarak incelemeler yapılmaktadır. Aracın herhangi bir aksamına zarar gelmiş mi? Değişmesi gereken bir parça var mı? Tüm incelemeler gerekli kişiler tarafından yapılmaktadır.
Oto servise alınan aracın ilk olarak incelemeleri yapılır. İncelemelerde test edilmesi gereken işlemler ve öncelikler bulunuyorsa bu işlem sırasına göre gidilir. Aracın yapısal olarak hasar noktası görülebilir ancak bazı durumlarda iç hasar söz konusu olabilir. İç hasar aracın elektrik aksamı, motor sistemi hasarları ya da farklı bir teknik alanda hasar durumu söz konusudur. Fark etmek ve öncelikli olarak işlem yapabilmek için aracın test sistemlerinden geçmesi gerekmektedir.
Dış hasarlar, aracın yapısal olarak bütünlüğünün bozulmasını sağlamaktadır. Oto servisler de bunu önlemek için ilk olarak aracın marka modeline uygun olarak parça kullanımı yapılır. Hasar tespit işlemlerinde dış taraftaki hasarların düzeltilmesinde kullanılan her parçanın özenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Belirli bir alan üzerinde işlem yapıldığında eğer boya hasarı söz konusu ise aracın boya koduna göre boya işlemleri yapılabilir. Bu durumda yetkili servisten gerekli bilgiler alınabilir ya da aracın sistematik özelliklerine bakılabilir.
Araç almak isteyen kişiler temiz ve herhangi bir büyük işlem görmemiş araç almayı tercih etmektedir. Ancak satış sırasında bazı bilgiler alacak kişi tarafına tam olarak verilmemektedir. Bunun önüne geçmek için kişiler araç alımlarında bir ekspertizden yardım almaktadır. Ekspertiz kaza işlemlerinde olduğu gibi araçların alım satım işlemlerinde de incelemektedir. Verilen rapora göre aracın tüm bilgileri çıkartılmaktadır. Ekspertiz bu nokta da tam ve detaylı bir inceleme yapmaktadır.
Ekspertiz dışında araçlarınız için farklı hasar kaydı işlemleri bulunmaktadır. Telefon ve e-devlet üzerinden kolay bir şekilde hasar sorgulama ve hasar tespit işlemlerini yapabilirsiniz. Bunun için aracın plakasını bilmeniz yeterlidir. Araç plakasından TRAMER kayıtlarının hepsini hızlı bir şekilde alabilirsiniz. İlk olarak telefon üzerinden sorgulayabileceğiniz işlemler;
- Hasar Geçmişi
- Aracın Detay Bilgileri (Kaçıncı el olduğu)
- Değişen Parça
- Tutanak Bilgileri
- Poliçe Bilgisi
- Poliçe Hatırlatma
- Mağdur Bilgisi
Tüm bu işlemler SMS ile yapılabilmektedir. Aracın hasar sorgulama işlemi için plaka bilgilerini yazarak 5664’e mesaj atmanız yeterli olacaktır. Tüm işlemleri için belirli bir sorgulama sistemi bulunmaktadır. Hasarlı Passat ya da hasarlı Doblo gibi ürünler de büyük hasarlara denk gelmemek için tüm sorgulamaları yapmanız önemli olmaktadır. Aracın sizlere ilerde sorun çıkarmaması ve temiz kullanım için bu işlemleri yapmanız önemlidir. Sorgulama ekranları için;
- Detay bilgisi için; Detay boşluk Plaka bilgileri yazıp
- Parça değişim bilgisi için; Parça boşluk Plaka bilgileri yazıp
- Kaza tespit tutanak bilgisi için; KTT boşluk Plaka bilgileri yazıp
Bu işlemlerin hepsi direkt olarak devlet tarafından işlenmiş kurumlardan gelmektedir. Aracın tüm bilgilerini SMS yoluyla öğrenebileceğiniz gibi e-devlet üzerinden de öğrenebilirsiniz. Hasarlı Mercedes gibi araç sorgulamaları için e-devlet üzerinden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” ekranından istenilen bilgileri yazarak işlemlerinizi yapabilirsiniz. Araç hakkında çıkacak olan tüm bilgiler sizlere sunulmaktadır. Hasar tespit tutanağı gibi belgeler işlemleri yapıldıktan sonra sistemlere aktarılır.
Hasarlı araçlar için çekinmeniz ya da korkmanız gereken bir durum bulunmamaktadır. Günümüzde her işlem için oldukça kolay sistemler ve yöntemler bulunmakla birlikte, araçların incelenmesi için birçok farklı yol kullanabilirsiniz. Hasar tespiti ya da kayıt sorgulama gibi işlemler için de günümüzün tüm teknolojik sistemleri kullanılmaktadır. İkinci el bir araç alırken aklınızın kalmaması ve doğru bir araç alımı yapmak için tüm bu sorgulamaları yapmalı ve ekspertizden yardım almalısınız. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda araç sahipleri ve araç alacak kişiler için tüm detaylı bilgileri verdik.
Araç kullanım sırasında, trafikte ya da park ederken farklı noktalardan çizilmelere maruz kalabilir. Bu durumlarda çiziklerin kapatılması için boyama işlemlerine gerek duyabilirsiniz. Oto boyama bu noktada yalnızca hasar üzerine yapılan bir işlem olmamakla birlikte kişinin tercihine göre de yapılabilmektedir. Hasarlı araçlar üzerinde daha fazla uygulansa da araba boyama işlemlerinde de belirli ölçütler ve süreçler bulunmaktadır. Oto boyama nasıl yapılır, ne gibi malzemeler kullanılır bunların iyi bir şekilde bilinmesi ve aracın boyadan ekstra hasar görmemesi gerekmektedir.
Araba boyama işlemlerinde birçok farklı adım söz konusudur. Bu adımlardan önce bilinmesi gereken oto boya ölçüm cihazı boya işleminden sonra kullanılmaktadır. Bu cihaz araç üzerinde kaplama kalınlığını ölçmek ve doğru bir boya işlemi yapmayı sağlamaktadır. Genel olarak oto boya ölçüm cihazı, çelik, demir ya da demir dışı metaller üzerinde boya, plastik gibi kaplamalar için hasarsız bir kalınlık ölçümü yapmaktadır. Boya yapılacak alan üzerinde yapıştırma, plastik kaplamalar gibi şok ve araç koruması için ince ve kalın boya kaplama kontrolleri yapılabilir. Oto boya işleminden sonra ölçümlerin yapılması gerekmektedir.
Astar, boya ve vernik kullanımları için ölçekli kap ile gerekli ayarlamaklar yapılması gerekmektedir. Bu durumda ana malzeme ve yardımcı malzeme söz konusudur. Ölçekli kap üzerinde A noktası ana malzeme, B noktası yardımcı malzemeler içindir. A’ya kadar doldurulan ana malzeme içerisine B’ye kadar doldurulan yardımcı malzeme eklenir ve karıştırılır. Astar ve boya hazırlanmasında birçok hazırlama işlemi yapılmaktadır.
Boyama işlemi öncesinde araçta bir temizlik yapılması gerekmektedir. Temizlik işlemleri boyanın yüzeyde tam olarak tutmasını sağlamaktadır. Araç üzerinde yer alan pas ve çürük gibi etmenler araç boyasının eski hale gelmesini sağlayabilir. Bunun için ilk olarak bir temizlik işlemi yapılması gerekmektedir. Zımpara ve plastik diskler kullanarak bu temizlik işlemi yapılabilmektedir.
Aracın paslanma ya da oksitlenmeye maruz kalan bölgelerinin temizlenmesinden sonra astar işlemlerine geçilmektedir. Astar aracın ihtiyacına göre hazırlanması gerekmektedir. Astar dışında macun işlemi de uygulanabilir. Astar ya da macun işlemlerinden sonra araç boyamaya hazır hale gelmektedir. Araba boyama işleminde kullanılacak olan boya akrilik ise boya için astar, tiner ve sertleştirici kullanılmalıdır. Bu tarz bir boyama işlemlerinde tüm malzemelerin aynı markadan olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Araba boyama işlemleri sırasında taşma gibi aksilikler yaşanabilir. Bunun önüne geçebilmek için maskeleme işlemi yapılmaktadır. Maskeleme, boya sırasında taşmaların önlenmesi için hassas kesiciler kullanarak yapılmaktadır. Yapılan maskeleme sonrasında boyanacak alanlar daha hızlı bir şekilde işlemden geçirilecek duruma gelmektedir. Farklı bir yöntem olarak parçalar araçtan tamamen sökülür, boyanır ve kurumasından sonra araca geri takılır.
Araç boyama işlemlerinde boyama tabancaları kullanılmaktadır. Bu tabancalar belirli alanların daha iyi ve hatasız boyanması için üretilmiştir. Püskürtme yöntemi ile yapıldığı için aracın herhangi bir noktasında aksaklık ya da unutulma gibi durumlar söz konusu değildir. Ancak oto boya tabancası her seferinde temizlenmesi gerekmektedir. Temizleme işlemi için selülozik tiner kullanılır. Tiner tüm boyaların çıkmasında yardımcı olmaktadır. Ancak temizleme işlemi sırasında tüm önlemlerin alınması gerekmektedir.
Araba boyama işlemlerinin tamamlanması halinde aracın son olarak pasta cila ve kontrol işlemleri yapılır. Sizlere başta da anlatmış olduğumuz oto boya ölçüm cihazı ile ölçmeler yapıldıktan sonra araç teslimata hazır hale gelmektedir. Tüm bu işlemleri oto servislerimizde kolay ve güvenilir bir şekilde yaptırabilirsiniz. Aracınızın hasar alan bölgesinde hasar tespit yapılarak gerekli düzeltmeler ve işlemler yapılır. Ardından boyama işlemlerine geçilir.