Fren Kaliperi
Fren Kaliperi Nedir?
Aracın durdurma gücünü sağlayan ve bunu üretebilmesi için diske basmaya başlayacak şekilde üretilen balataya yataklık eden, balatayı taşıyan ve diske doğru ileri geri hareket sağlayan hidrolik bir parçadır. Modern disk sistemleri ile birleşmesi ile aracın en önemli sistemlerinden biridir. Aracı durdurmak ya da yavaşlatmak istediğinizde ilk olarak fren kaliperinin devreye girmesi gerekmektedir.
Pedala basılması ile birlikte fren hidroliği üzerinde bir basınç oluşur. Bu basınç frene basıldığında ana silindir içerisinden kalipere doğru iletilir. Kaliper basıncı alması ile birlikte pistona bir basınç uygular ve fren balatalarını diske doğru bastırır. Basit bir mekanizma gibi gözükse de aslında oldukça detaylı ve zorlayıcı bir sisteme sahiptir. Sağladığı basınç ile birlikte aracı durdurmak ya da yavaşlatmak için gerekli işlemleri tamamlar.
Araçların fren sistemi içerisinde ön tarafta diskler, arka tarafta kampanalar bulunur. Bazı araçlarda bu sistem dört tekerin de disk fren sistemi olması ile sağlanmaktadır. Bir araçta dört lastik de disk fren sistemi dâhilinde ise hepsinde fren kaliperi bulunması gerekmektedir. Araçlarda iki disk ve iki kampana bulunuyorsa yalnızca ön alanda fren kaliperi yer almaktadır. Fren sistemleri de araç kullanımına bağlı olarak zaman içerisinde arızalanma gösterebilmektedir.
Fren Kaliperi Arızalanması
Fren kaliperindeki bozulmalar genel olarak sürtünmeden kaynaklı ısı nedeniyle ortaya çıkar. Isı fren kaliperi içerisindeki contalara zaman içerisinde zarar verir. Contalar ısıya dayanıklı olsa da sürekli ısı uygulanması yapılarını bozacak ve zarar göreceklerdir.
Fren sistemi hidrolik bir sistemdir. Bu nedenle sürtünme ve aşınma gibi durumlar genellikle bozulmaların ilk sebebi olarak gösterilmektedir. Zaman içerisinde fren kaliperi yıpranabilir ya da arızalanabilir. Arızalanması halinde tamiri çok mümkün değildir. Değişim yapılması ve araca uygun yeni bir fren kaliperi takılması en doğrusu olacaktır.
Arıza Belirtileri
1- Fren sisteminden anormal derecede gıcırtılı bir ses gelmesi
2- Fren pedalında yumuşama ya da hafif basılması halinde süngerimsi bir his ile zemine kadar inmesi
3- Seyir halindeki aracın frenine basılması halinde aracın sert bir manevra ile sağa ya da sola doğru çekmesi
4- Fren hidroliği sızıntılarının gözlemlenmesi
5- Fren pedalına basıldığında sağa ya da sola doğru sallanma olması