Kategoriler
Yükleniyor...
Marka Seçin
Aracınıza 100% uyumlu parçaları listelemek için, sekmesi ile araç bilgilerinizi seçin.

Fren balatası

Fren Balatası

Fren Balatası nedir?
Araçların fren sisteminin bileşenlerinden birisi olan fren balatası yavaşlama ve durma işlemini gerçekleştiren, sürtünmeyi başlatan parçadır.
Fren balataları (sürtünme balatası olarak da bilinir) fren sistemi içinde çok önemli bir role sahiptir. Sürtünme balatalarının değişen çalışma koşullarında optimum frenleme sonuçları elde etmesi için, çok farklı bileşenlerden  oluşan karmaşık bir malzeme yapısına sahiptir.
Fren balatasının görevi
Araç frenlerinin görevi, aracı güvenli ve rahat bir şekilde yavaşlatmak, gerektiğinde durma noktasına getirmektir. Bu, fren arasındaki sürtünme nedeniyle kinetik enerjiyi dönüştürmek yoluyla yapılır.Bu şekilde, aracın hızı, sürücünün istediği şekilde azaltılır.
Fren balatası plakası
Fren balatası plakası, fren balatasının temelini oluşturur. Fren balatasını fren kaliperinde tutması ve sıcaklığı komşu bileşenlere geçirmesi gerekir.
Çoğu fren balatası, frenleme sırasında oluşan gürültüyü azaltmak için tasarlanmış yaylar, folyolar, çelik sac veya boya / vernik şeklinde ters tarafta sönümleme özelliğine sahiptir.
Frenleme yapıldığı zaman, fren balatası ile fren diski arasındaki fren balatası plakasına bastırılır. Fren balatası plakası ve alt tabaka arasına sadece birkaç mikrometre kalınlığında yapışkan bir tabaka vardır. Bu, plaka ve ara tabaka sürtünme malzemesi arasında güvenli bir bağlantı sağlar. Bu bağlantı sistemi güvenli bir frenleme için en önemli unsurlardandır.
Fren balatasının ömrü ne kadardır?
Fren balatasının markası
Fren balatasının yapısı, sertliği ya da yumuşaklığı
Aracı kullanım şekliniz ne sıklıkta fren yaptığınız.
Yukarıda saydığım değişkenler fren balatasının ömrünü belirler. Fakat bir ortalama vermek gerekirse 20.000 km – 40.000 km arasıdır.
Fren balatasının yumuşak olması balatanın çabuk bitmesine sebep olur. Sert olması daha uzun süre gitmesini sağlar. Fakat sert balatanın ses yapma ihtimali daha yüksektir. Fren kullanım alışkanlıklarınız fren balatasının ömrüne en çok etki eden değişkendir. Aracını sert kullanıyor ve frene çok sert basıp yavaşlama yapıyorsanız balatalarınız çabuk tükenecektir. Bunun aksine yumuşak bir kullanım sergiliyorsanız ve frene yavaş basıyorsanız fren balatanızın ömrü daha uzun olacaktır.
Fren balatasından gelen ses nedir?
  1. Balata bitmek üzere olabilir. Balatalar bitmek üzere olduklarında iyice kemikleşen balata yüzeyi ses yapabilir. Balatanızı fener ışığı yardımı ile göz ile kontrol edebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda fren balatalarınızın değişim işlemi gerçekleştirerek ses probleminden kurtulabilirsiniz.

2- Balata ile fren diski arasına toz ya da yabancı materyal kaçmış olabilir. Bu tarz bir sıkıntıyla karşılaştığınızda balatalarınızı söktürüp temizlettirip tekrar taktırmanız gerekmektedir.
3- Aşırı fren kullanımlarında ( örn : dağ yolundan aşağıya inerken kilometrelerce fren kullanmak gibi ) balatanın yüksek sıcaklıkları çıkması ve yüzeyinin sertleşip cam kıvamına gelmesine sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda camlaşan yüzeyin sürtünme ile zaman içinde yok olması mümkündür. Zaman içinde balatalarınız ses yapmayı kesecektir. Fakat bu durum tamamen yüzeyin ne kadarının sertleştiği ile alakalıdır çok fazla bir derinlikte sertleşme olmuşsa balatalarınız bitene kadar ses şikayetiniz devam edecektir.
4- Fren balatasını değiştikten sonra gelmeye başladı : Yeni takılmış balatanın disk yüzeyine alışması için zaman vermeniz gerekmektedir. Bu bazen 1.000 – 2.000 km sürmektedir. Bu kilometreleri geçtiniz ve halen ses kesilmedi ise balatanın montajında ya da takılan balatanın ölçüsünde sıkıntı vardır. Baltanızın montajı yapılırken klipsleri iyi oturtulmamış olması ses yapacaktır. Bunun dışında aracınızdaki eski balatanın disk üzerinde yapmış olduğu bir iz vardır. Bu iz disk üzerinde bir kanal oluşturur. Yeni takacağınız balatanın, eski balatanızla milimi milimine aynı ölçüde olması gerekir ki kanalın içine tam oturup ses yapmasın. Bu problem çok karşılaşılan problemlerden birisidir.
5- Fren balatası ve fren disklerini değiştikten sonra gelmeye başladı : Yeni değiştirilmiş fren balatası ve fren diskinin her ne şart altında olura olsun birbirine alışma süreci vardır. Bu süreç zarfında frenlerinizde tutmama gibi bir problem yaşanmayacaktır. Sadece 2 farklı materyale sahip maddelerin birbirlerine alışması söz konusudur. Bu süreç fren balatası ve disk değişiminde 1.000 km’dir.
Fren balatasının bittiğini nasıl anlarız?
Jantlarınızın arasından gözüken fren balatasının kalınlığını serçe parmağınızın kalınlığının yarısı kadar olmuşsa bitmek üzeredir değişimi gerekir. Fren pedalınız eskisi gibi ilk basmada değil de biraz daha aşağıda frenleme yapıyorsa bu durumda fren balatalarınızın bittiğini gösterir.
Frene bastığınızda sürtme ve çizilme gibi bir ses gelmeye başlarsa bu balatanızın acilen değiştirmeniz gerektiğinin sinyalidir. Bunların dışında eğer aracınızda balata ikaz fişi varsa balatanız bittiğinde aracınınız bunu gerekli olan ekranda yazılı bir uyarı ile size söyleyecektir. Yazılı uyarı vermeyen araçlarda el freni ışığı sürekli yanar bu fren balatanızın bitmek üzere olduğunun işaretidir.
Fren balatası biterse ne olur?
Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
 
Loading...