Cam Filmi Nedir? Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Cam Filmi Nedir? Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
Araç sahipleri, zaman içerisinde araçlarında değişiklik yapmak isteyebilirler. Bu değişimler araç içinde ya da dışında olabilmektedir. Günümüzde en fazla yapılan değişim araç camlarının film ile kaplanması işlemidir. Cam filmi kaplaması her ne kadar güzel gözükse de belirli kuralları bulunmaktadır. Bu kurallara uyulması halinde araç sahipleri hem istedikleri görüntüye kavuşacak hem de araçlarının iç kısımlarını da koruyacaktır. Bu yazımızda sizler için cam filmi nedir, ne işe yarar ve cezası var mı gibi konuları üzerinde detaylı bir bilgilendirme hazırladık.

Cam Filmi Nedir?

Araç sahipleri araçlarını aldıktan sonra zaman içerisinde çeşitli değişiklikler yapmak isterler. Bu işlemlerden en sık yapılanı ise cam film kaplama işlemidir. Oto cam filmi nedir denildiğinde, polyester ailesi içerisinde yer alan termoplastik polimer reçinesinden üretilmiş olan cam filmleridir cevabı verilebilir. Arabaların görüntü olarak daha iyi görünmesini sağlarken, araç içerisinin de gözükmesini engeller. Genel olarak cam filmi aracın içi göstermemesi ile bilinse de aslında farklı ve yararlı birçok işleve de sahiptir. 

Oto cam filmi araçlara güneşten doğrudan gelen zararlı ultraviyole ışınları filtreleyerek, izolasyon işlemi yapar. Bu sayede araçların koltukları ya da gövde kısmında herhangi bir solma durumu yaşanmaz. Güneş ışınlarını filtrelemesi ile birlikte yaz aylarında araç içi klimanın daha verimli çalışmasını da sağlamaktadır. Diğer bir özelliği ise yapısı nedeniyle camın çizilmesini ve darbe aldığı zaman kolay bir şekilde parçalanmamasını sağlamasıdır. 

Cam filmi kullanımının da belirli kuralları ve yönetmelikleri bulunmaktadır. Bu durum tamamen trafik içerisinde halk sağlığını ve sürücü sağlığını tehdit eden, kazaya sebebiyet veren durumların önüne geçilmesini sağlamak adına yapılmaktadır. Cam filmi kaplaması için gerekli olan işlemlerin uygun bir şekilde yapılması ve doğru cam filmi numaralarının kullanılması gerekmektedir. Tüm işlemler usulüne uygun bir şekilde yapıldıktan sonra cam filmi işleminde herhangi bir sorun olmayacaktır. 

 

Cam Filmi Numaraları

Aracınız üzerine cam filmi yaptırmak istediğinizde farklı numaralar bulunmaktadır. Numaralarının bulunmasının sebebi sürücüler için belirli görme açıları sunmasından kaynaklanmaktadır. Bu numaralar;

  • 1 Numara: %80 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücü görüşünü etkilemez. Arka camlarda kullanılabilmektedir. 
  • 2 Numara: %70 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücünün görüşünü etkilemez ve sorun teşkil etmez. 
  • 3 Numara: %50 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücünün görüşünü kısmen engeller ve kullanımı uygun değildir. 
  • 4 Numara: %35 ışık geçirgenliğine sahiptir. Sürücü görüşünü engeller ve kullanımı yasaktır.

3M cam filmi bu alanda adını sıkça duyuran cam filmleri arasına girmiştir. Diğer cam filmleri arasından sıyrılan yapısı ile zararlı UV ışınlarını %99 oranında yok etmektedir. Belirtilen numaralandırmalara göre kullanımı yasak olan cam filmi uygulamaları ile aracınızın herhangi bir muayeneden geçmesi mümkün değildir. Aynı zamanda trafikte yakalanmanız halinde aracınızda fark edilmesi ceza kesilmesine sebep olacaktır. Bu nedenle cam filmi cezası almamak için gerekli koşullara uymanız gerekmektedir. 

Cam Film Kaplama

Cam filmi uygulaması kolay bir işlem değildir.Bu nedenle araç sahiplerinin kendisinin yapması da mümkün değildir. İşlem olarak da oldukça zaman alan cam filmi uygulaması için belirli adımlar bulunmaktadır. Bu adımlar
 

  • Uygulama yapılacak alanın cam için özel üretilmiş olan temizleme ürünleri ile temizlenmesi gerekmektedir. Cam tamamen temizlendikten sonra üzerindeki yer alan fazla nemin alınması gerekir. Bu işlem için silecek ya da cam kazıma jileti kullanılması uygundur. 
  • Cam filmi uygulaması için hangi cam üzerinde çalışılacak ise o cama su püskürtülmelidir. Bu işlemin ardından film ölçüsü alınır. Püskürtülen su cam filminin kolay bir şekilde yapışmasını sağlarken, ölçüm alma işlemini de kolaylaştırır. Film cama uygun ölçülerde kesilirken 1-2 mm kadar fazlalık bırakılması da gerekmektedir. 
  • Cam filmi kesildikten sonra üzerindeki şeffaf koruyucu tabaka dikkatli bir şekilde çıkartılmalıdır. Bu şeffaf tabaka uygulama yapmadan önce cam filmine herhangi bir zarar gelmesini engelleyecektir. Şeffaf tabakanın çıkartılmasının ardından altta kalan cam filmi, cam yüzey üzerinde herhangi bir boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Camın üst noktasına sıfır bir şekilde uygulanması için bu süreçte camı çok az bir miktar açmanız gerekmektedir. 
  • Cam üzerine film yapıştırıldıktan sonra yüzeyde hava kabarcıkları kalabilmektedir. Bunun önüne geçmek için önceden yapılmış olan su püskürtme ve temizleme işlemleri camın yüzeyini kayganlaştırdığı için daha kolay bir şekilde yok edileceklerdir. Film üzerine zarar vermeyecek şekilde hava kabarcıklarını Spatula yardımı ile yok edebilirsiniz. 

Araçlarda her alana cam filmi uygulamak kolay bir işlem değildir. Özellikle arka cam ve ön cam gibi alanlar daha oval olduğu için bu alanlarda uygulama yapılması daha zordur. Bu işte uzman olan kişilerden yardım almanız ve aracınızı onlara teslim etmeniz halinde sizlere pürüzsüz bir işlem yapacaklardır. 

 

Cam Filmi Yasak Mı?

Araçlar hakkında birçok farklı bilgi yer almaktadır. Cam filmi de en fazla tartışılan konulardan biridir. Cam filmi uygulaması yasak değildir. Ancak uygulama için belirli kurallara uyulması gerektiği de bilinmelidir. Cam filmi uygulaması için Karayolları Trafik Yönetmeliği, sürücünün görüşünü engellemediği sürece yasak olmadığını belirmektedir. Belirtilen kurallara göre cam filminin ışığı en az %70 oranında geçirmesi gerekmektedir. 

Ancak araçlarda uygulanması yasak olan bölgeler de bulunmaktadır. Ön cam filmi araçlarda uygulanması yasak olan bir işlemdir. Bu durum sürücünün görüşünü azaltacağı için istenmeyen bir işlemdir. Aynı şekilde ön cam üzerinde herhangi bir film bulunması, aracın muayeneden geçmesine engel olmaktadır. Araçlarda izin verilen cam filmi numaraları 1 ve 2 numaralı cam filmleridir. 
 

TÜVTÜRK araç muayene işlemlerinde belirli ışık geçirgenliğine sahip olan cam filmi izni bulunmaktadır. Ancak belirtildiği gibi ön cam filmi uygulanması halinde ceza verilmektedir. Cam filminin numarası dışında dıştan ışık yansıtması oranının %15 değerini geçmemesi gerekmektedir. Bu duruma ek olarak 80 kum ölçü bulunurken 98 derecelik UV koruması da olması gerekmektedir. TÜVTÜRK aynı şekilde aracın muayeneden geçmesi için cam filminin PVC malzemeden olmamasını istemektedir. Akrilik yapıştırıcıların kullanılıp kullanılmadığı da kontrol edilmektedir. Araç muayene işlemi size bu durumu düzeltmeniz için 1 aylık bir süre verir. Bu nedenle araçlarınızı prosedüre uygun bir şekilde kullanmanız en doğrusu olacaktır. 

Araç üzerinde ön cam filmi bulunması ya da 1 ve 2 numaradan farklı bir cam filmi kullanılması halinde ceza işlemi yapılacaktır. Trafik çevirmelerinde ya da muayene sırasında cam filmi cezası almanız kaçınılmaz bir işlemdir. Bu nedenle bu işlemi yaptırırken, gerekli kurallara dikkat ederek yaptırmanız önemlidir. 

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

Aracınızda farklı bir uygulama yapıp cam filmi taktırmak isteyebilirsiniz. Zaman içerisinde artık cam filmi kullanmak istemediğinize karar vermeniz halinde doğru bir sökme işlemi yapmanız gerekmektedir. Aynı zamanda cam filmleri de zaman içerisinde eski işlevini yitirebilir, değiştirilmesi gerekebilir. Bunun için eski cam filmi sökülüp, yenisi takılmalıdır. Peki, cam filmi nasıl sökülür? 

Cam filmini sökmek için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında en çok aklınıza yatan yöntemi deneyebilirsiniz. Bu yöntemler;

  • İlk yöntem olarak buhar makinesi kullanımı yapabilirsiniz. Yapışkan bir yapıya sahip olan cam filmi, buhar verilmesi ile birlikte ısıya tepki vererek erimeye başlar. Yapışkanın tamamen erimesinin ardından cam filmini kolay bir şekilde çıkarabilirsiniz. Cam filmini çıkarmanızın ardından yapışkanı çıkartmak için özel ürünler kullanarak, camı temizlemelisiniz. 
  • Cam filmi nasıl sökülür? Konusu üzerinde ikinci bir yöntem ise sabun ve gazete kâğıdı kullanımı yapmaktır. Cam yüzeyi sabunlu su ile bir sünger yardımı ile temizlendikten sonra üstü gazete kâğıdı ile kaplanmalıdır. 20 dakika da bir aracın camlarını sabunlusu ile ıslatmalı ve aracı bir saat boyunca bu şekilde bekletmelisiniz. Ardından jiletli bir cam kazıyıcı ile cam filminin üst katmanını kazımalısınız. Eğer buna rağmen çıkmıyorsa tekrar sabunlu su ile camları temizlemeniz gerekmektedir. 

Bu yöntemleri farklı şekillerde aracınız üzerinde uygulayabilirsiniz. Ancak jilet ile kazıma yaparken cam üzerinde herhangi bir çizik oluşturmamaya dikkat etmelisiniz. Bu işlem ile uğraşmak istemiyorsanız sistemimizde yer alan oto servislerden yardım alarak, cam filmi sökülmesini gerçekleştirebilirsiniz. İşinde profesyonel olan bu kişiler herhangi bir çizik işlemi oluşturmayacaktır. Özellikle ısı yöntemi en fazla işe yarayan yöntemdir. Ancak buhar makinesini oldukça yüksek derecede ısı verdiği için dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir. 

Cam filmi nasıl sökülür sorusu için birçok farklı yöntem sunulabilmektedir. Aynı şekilde cam filmi sökülmesi işlemi için amonyak önerileri de yer almaktadır. Ancak amonyak hem araç döşemelerine hem de kişinin kendi sağlığına zarar verebilecek bir maddedir. Bu nedenle maruz kalmak sağlığınıza zarar verebilir. Aracınızda cam filmi sökümü sırasında en az hasar oluşturacak yöntemi seçmeniz en doğrusu olacaktır.

 

Sosyal medyada paylaşın!
Loading...